Rosmariini yrtti

04.09.2021

Rosmariini on voimakastuoksuinen monivuotinen pensasmainen huulikukkaiskasvi.

Rosmariini oli muinoin Afroditelle pyhitetty temppeliyrtti, jonka uskottiin takaavan ikuisen nuoruuden. Sen uskottiin tuovan rauhaa niin eläville kun kuolleille

Roomassa se oli muistin ja uskollisuuden vertauskuva.


Rosmariinista hyödynnetään kukkia, versoja ja lehtiä sekä juurta.


Rosmariinilla on verenkiertoa parantava ja elimistöä vahvistava yleisvaikutus. Se lievittää kouristuksia, poistaa ilmavaivoja ja edistää ruuansulatusta ja sapeneritystä. Sitä käytetään migreeniin, vilustumiseen, stressiin, virkistävänä, parantamaan muistia, alhaiseen verenpaineeseen, nuhakuumeeseen ja estämään dementiaa.


Ulkoisesti rosmariinia voi lisätä kylpyvesiin, edistämään verenkiertoa, lihas ja nivelreumaan, hermo ja lihassärkyyn, ihottumiin, ruhjeisiin, haavoihin, rasvaisille hiuksille. Se nuorentaa ihoa ja poistaa ryppyjä.


Aromaterapiassa rosmariinin eteeristä öljyä on käytetty hierontaöljyyn sekoitettuna. Kiputilanteiden hierontaan, hermosärkyyn ja kauneudenhoidossa virkistämään ihoa ja avaamaan ihohuokosia. Se poistaa henkistä väsymystä, parantaa keskittymiskykyä. Diffuusserissa autaa keskittymään ja edistää työntekoa.


Suuret määrät rosmariinia voivat aiheuttaa keskenmenon ja kouristuksia ja se saattaa myös nostaa verenpainetta.Ei suositella käyttää kuukautisten eikä raskauden aikana, sillä se voi vaikuttaa kuukautiskiertoon. Ei sovi myös jos korkea verenpaine.


Käyttö ravinnoksi:

Rosmariinin on makea, pihkamainen, hieman karvas maku sopii hyvin lampaan, kalan, pastan, kanan, riistaruokien ja uuniperunoiden maustamiseen sekä tomaatti ja kasviskeittoihin, kastikkeisiin, sieniruokiin, yrttijuustoihin, marinaadeihin, salatteihin.