Laventeli Yrtti

11.09.2021

Laventeli yrtti

Nimi tulee latinan sanasta "lavare" = pestä.

Roomalaiset ja kreikkalaiset hajustivat saippuansa ja kylpyvetensä laventelilla ja pyhittivät sillä tempelinsä. Ruton aikana laventelinkukkia kuljetettiin mukana suojaamaan tartunnalta. Keskiajalla sitä pidettiin lemmenrohtona, mutta ihmiset ripottelivat laventelivettä päällensä myös pysyäkseen siveinä ja vapaana iholaisista. Lattialle levitettynä se karkoitti hyönteisiä.

Naisilla oli mukanaan pikku pussukoita , joita he haistelivat kun heitä pyörytti tai kun he kohtasivat epämielyttäviä hajuja


Rohtona

Laventeli on erittäin monikäyttöinen. Siitä voi valmistaa teetä, tinktuuraa, hauteeksi, voiteeksi ja öljyksi, lisätä kylpyveteen, höyryhengittää ja käyttää suuvetenä.

Sekä sisäisesti ja ulkoisesti laventeli auttaa lievään unettomuuteen, uupumukseen, rentouttaa, allergiaan, astmaan,stressiin, ahdistukseen, paniikkihäiriöön, migreeniin, päänsärkyyn, huimaukseen, sekavuuteen, sydämmentykytykseen, jalkasieneen, hilseeseen ja masennukseen.

Se ehkäisee dementiaa, lievittää PMS-oireita, korkeaa verenpainetta, ruuansulatushäiriöitä, ärtynyttä paksusuolta, pahoinvointia, ruokahaluttomuutta ja kuukautiskipuja.

Se sopii vilustumiseen, pahanhajuiseen hengitykseen ja tukkoiseen nenään.


Ulkoisesti se voi auttaa palovammoihin, hyönteisten pistoihin, haavojen puhdistukseen, auringonpolttamiin, reumaattisiin kipuihin, hermokipuihin, kihtiin, iskias ja verenkiertohäiriöihin.


Ruokakäyttö

Maultaan laventeli on vahva ja melko karvas. Sopii lammas, lintu ja kalaruokiin.

Laventelia on marmelaadeissa, jäätelössä, sorbetissa, vanukkaassa, salaateissa, hunajassa, juustoissa, yrttivoissa, makeisissa, leivonnaisissa, hyytelöissä, etikoissa, alkoholi- ja virvoitusjuomissa.


Käyttöä ei suositella

Jos alhainen verenpaine. Laventeli voi lisätä rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta. Laventelia ei suositella raskauden alkuvaiheessa.